حمل کالا از چین به ایران: صفر تا صد ارسال بار

در این مقاله شما را با صفر تا صد حمل کالا از چین به ایران و مراحل آن آشنا خواهم کرد.

مطالعه این مقاله به شما کمک می‌کند تا بهترین روش حمل و نقل کالا از چین را با توجه به نیازها و بودجه خود انتخاب کند، که منجر به صرفه‌جویی در هزینه و زمان می‌شود. ضمن اینکه از چالش‌های بزرگ مانند مواجهه با تأخیرهای طولانی در گمرکات به دلیل عدم آگاهی از مدارک و مقررات خاص حمل و نقل کالا بین چین و ایران اجتناب می‌کنید.

با من همراه باشید تا شما را با همه چیز در مورد حمل و نقل کالا از چین به ایران آشنا کنم.

نکات ابتدایی حمل کالا از چین به ایران

تجارت بین ایران و چین به ویژه از زمان تحریم­‌های ایران که مراودات تجاری و حمل و نقل مستقیم کالا و مرسولات بین ایران و دیگر کشورها با دشواری همراه است، توسعه قابل توجهی داشته است.

در واقع هر روزه بارهایی جهت ارسال به ایران در بنادر چین آماده و بارگیری می­‌شود و همچنین از ایران نیز به مقصد چین مرسولاتی ارسال می­‌گردد. به گونه‌­ای که بنابر گزارشات واصله، حجم مبادلات در ماه­‌های پایانی سال 2022 با رشد ۲۱ درصدی نسبت به ماه قبل از آن به به ۱ میلیارد و ۲۶۱ میلیون دلار رسید.

روند رو به رشد مبادلات فی­‌مابین که در ماه‌­های مختلف سال 2022 با درصدهای 5 تا 39 درصد اعلام شده است، همچنان ادامه دارد.

قابل ذکر آن که مرسولات کوچک در قالب ارسال برای دوستان و آشنایان و یا ارسال وسایل کوچک در حین مهاجرت نیز می‌تواند در ذیل مطالب این نوشته بگنجد و تنها حجم و وزن این مرسولات کمتر است.

قوانین و مقررات حمل و نقل کالا از چین به ایران

قوانین مراودات و حمل و نقل کالا از چین به ایران، تابعی از قوانین داخلی و بین­ المللی است.

به عبارت دیگر هر یک از دو کشور قوانین موضوعه خود را در خصوص حمل و نقل بین­ المللی دارند و نیز مقررات بین­ المللی بر انواع روش‌­های دریایی، هوایی و زمینی وضع شده است که به صورت موردی باید بررسی شود.

برای مثال حمل مواد سمی یا رادیواکتیو تنها در شرایط خاص و در وسیله نقلیه اختصاصی به همراه رعایت تشریفات ایمنی و بهداشتی ممکن است، و یا حمل برخی از مرسولات همچون مشروبات الکلی به ایران ممنوع است.

مدارکی که برای حمل کالا از چین به ایران لازم است نیز، شامل مدارک احراز مالکیت و سمت در ارسال و دریافت مرسوله، مدارک پرداخت هزینه حمل و نقل، پرداخت هزینه‌­های ترخیص و گمرک، مدارک کنترل کیفیت و تامین مالی در صورت ضرورت تماما تابعی از قوانین ملی و بین ­المللی هستند.

برای مثال بارنامه که در حمل و نقل بین­ المللی صادر شده و در اختیار شخص قرار می‌­گیرد مطابق با قوانین حاکم در تجارت دریایی به عنوان سند مالکیت شناخته می‌­شود و ارائه بارنامه برای تحویل کالا به عنوان مدرک احراز سند و مالکیت پذیرفته می­‌شود و دارنده آن صالح به دریافت مرسوله قلمداد می‌­گردد.

مراحل ارسال و حمل کالا بین چین و ایران

در این بخش با مراحل حمل کالا از چین به ایران آشنا خواهید شد.

۱. خرید کالا

مسلما اولین قدم در ارسال یک کالا آن است که ارسال کننده مالکیت و اختیار ارسال آن را داشته باشد. توضیح آن که برای ارسال کالا، به ویژه در ابعاد حجیم و در زمره واردات، از جمله مدارکی که از ارسال کننده مطالبه می‌­گردد، مدارک احراز مالکیت نامبرده است.

در این صورت چنانچه خریدار راسا اقدام به واردات کالا از چین به ایران نماید، مدارک خرید محموله به عنوان مدرک احراز سمت وی شناخته می­‌شود.

در همان مثال قبلی چنانچه فروشنده وظیفه ارسال و حمل کالا را تقبل کرده باشد، مدارک مالکیت از وی دریافت می­‌گردد. در چنین وضعیتی که ترتیبات و تشریفات ارسال را فروشنده بر عهده دارد، اصولا بارنامه مدرکی قلمداد می‌­شود که دریافت کننده برای تحویل باید به متصدی حمل و نقل ارائه نماید.

در اینجا باید خاطر نشان ساخت که مالک کالا نفر اصلی در نقل و انتقال است لیکن تنها شخص نیست.

در واقع نمایندگان از طرف مالک همچون وکیل در نقل و انتقال، نماینده شرکت حقوقی و دیگر نمایندگان قانونی و قضایی نیز با در اختیار داشتن مدارک مثبت سمت می­‌توانند نسبت به دخل و تصرف در اموال، اعم از صادرات و واردات و تحویل کالا اقدام نماید.

لازم به ذکر آن که اشخاصی که قانونا اجازه دخل و تصرف داشته باشند، با توجه به قانون ملی هر کشور تعیین شده و مدارک لازم جهت احراز سمت را نیز باید در قانون همان کشور جستجو کنیم.

خرید کالا علاوه بر مالکیت، مفهوم دیگری را نیز به دنبال خواهد داشت. توضیح آن که با وجود آزادی در تجارت، لیکن نمی­‌توان هر کالایی را وارد یا صادر کرد. قوانین ملی هر کشور و نیز قوانین بین ­المللی برخی از کالاها را از صادرات و خرید و فروش منع می‌­کنند.

شرایط تجارت با چین و مراحل حمل و نقل کالا از چین به ایران

انواع کالا در تجارت با چین

در صادرات بین ایران و چین، کالاها از حیث اجازه یا ممنوعیت به سه گروه تقسیم می­‌شوند، کالاهای مجاز، کالاهای ممنوع و کالاهای مشروط. در ادامه هر گروه از کالا را به اختصار توضیح می‌­دهیم.

کالاهای مجاز

در واقع گروه اصلی را باید کالاهای مجاز در نقل و انتقال دانست. زیرا اصل بر آن است که هر مالکی می­‌تواند در مال خود انواع تصرفات مانند خرید و فروش و نقل و انتقال انجام دهد.

کالاهای غیرمجاز به دو دسته کلی تقسیم می­‌شوند، یا کالا با توجه به قوانین مربوطه امکان مالکیت مشروع ندارد، یا مالکیت آن محرز است لیکن امکان حمل و نقل بین ­المللی را ندارد.

هر آنچه که از زمره ممنوعیت‌­های یاد شده خارج باشد، به عنوان کالای مجاز شناخته شده و قابلیت نقل و انتقال و دخل و تصرف خواهد داشت.

در مبادلات تجاری ایران و چین تاجرین بخش خصوصی تقریبا هر نوع کالایی اعم از آرایشی و بهداشتی، قطعات خودرو، پارچه و لباس، مواد اولیه صنایع و موارد دیگر را وارد می‌کنند و در مقابل آجیل، برنج، فرش و بسیاری از موارد دیگر را صادر می‌نمایند.

کالاهای ممنوع

کالاهایی که مالکیت مشروع برای آن­‌ها قابل تصور نیست، با توجه به قوانین هر کشور باید بررسی شود.

در ایران کالا زیر مجموعه اموال قرار دارد و مال به چیزی گفته می­‌شود که ارزش اقتصادی داشته، نزد عموم برای معامله مطلوبیت داشته باشد و برخلاف قوانین و شرع اسلام نباشد.

با توجه به تعریف ارائه شده، برخی کالاها همچون مشروبات الکلی از آن جا که در نظر قانون ایران مشروعیت ندارند، قابلیت مالکیت نداشته و نمی­‌توانند موضوع نقل و انتقال قرار گیرند.

علاوه بر قانون ایران و مطابق با قوانین بین ­المللی برخی از کالاها همچون مواد مخدر، مواد روان­گردان، اسلحه، مهمات و مواردی از این قبیل اصولا نمی­‌توانند موضوع خرید و فروش و واردات و صادرات قرار گیرند.

کالاهای مشروط

کالاهای مشروط به آن دسته از کالا گفته می­‌شود که اصولا قابلیت واردات از چین را ندارند لیکن در صورت دارا بودن مجوزهای لازم و توجیه واردات می­‌توان نسبت به خرید و حمل آن‌­ها به ایران اقدام نمود.

کالاهایی همچون آثار هنری و عتیقه‌­جات، محصولات الکلی، داروهای بدون نسخه و گونه­‌های گیاهی و حیوانی در حال انقراض این گروه را تشکیل می‌دهند.

۲. آماده سازی کالا

پس از آن که با توجه به مطالب یاد شده در خصوص انواع کالا و ضرورت مالکیت یا سمت در خرید و فروش کالا، کالای مورد نظر خود را تهیه کردیم نوبت به آماده­‌سازی کالا جهت حمل و ارسال می­‌رسد. منظور از آماده­‌سازی اعم از آماده­‌سازی فیزیکی کالا و نیز تهیه اسناد و مدارک لازم است.

توضیح آن که برای واردات کالاهای مختلف با توجه به ویژگی­‌های کالا، قرارداد فی‌­مابین و وسیله انتقال مدارک و اسناد مختلفی وجود دارند که باید تهیه و آماده­‌سازی شود.

۳. گواهی بهداشت و کنترل کیفیت

گواهی بهداشت و کنترل کیفیت عبارت است از اینکه یک شخص حقیقی یا حقوقی ثالث، تحت عنوان بازرس مستقل، نسبت به بررسی کالا از حیث کمیت و کیفیت اقدام کرده و تحقق شرایط طرفین همچون وزن کالا، سلامت آن، کیفیت و دیگر موارد مشابه را تایید نماید.

گواهی کنترل کیفی در زمانی موضوعیت یافته و برای انتقال کالا مهم خواهد بود که انتقال مالکیت کالا موکول به وجود آن شده باشد.

در واقع چنانچه یک مالک قصد انتقال اموال خود را داشته باشد، اصولا گواهی کنترل کیفی موضوعیت ندارد، لیکن زمانی که به عنوان مدرکی بر صحت و سلامت کالا توسط خریدار از فروشنده مطالبه شود، تهیه آن به عهده فروشنده خواهد بود.

مراحل ارسال و حمل کالا بین چین و ایران

۴. مدارک تامین مالی

تامین مالی در تجارت بین­ الملل از مهم­ترین نکات و اساسی­‌ترین چالش‌­ها به شمار می‌­آید. تامین مقادیر زیاد ارز که در تجارت بین ­الملل ضروری است نه تنها به راحتی ممکن نیست بلکه طرفین نمی­‌توانند بر سر زمان پرداخت توافق کنند.

در واقع خریدار ترس آن را دارد که چنانچه قبل از دریافت کالا هزینه آن را پرداخت نماید، کالا به وی تحویل نشده و ارز پرداخت شده را نیز از دست بدهد. در مقابل فروشنده نیز نگرانی دارد که کالا تحویل دهد اما ثمن را دریافت ننماید.

مدارک تامین مالی که در واقع شخص ثالث بی‌­طرفی را واسطه در انتقال قرار می­‌دهد، برای مثال بانک مسئول پرداخت وجه در زمان مقرر می­‌شود، من­جمله اسنادی است که برای ارسال نهایی کالا باید آماده سازی شده باشد.

۵. بسته­‌بندی

صرف نظر از تشریفات جانبی در ارسال کالا همچون تامین مالی یا تایید کیفیت کالا، بسته‌­بندی نقش مهم و همیشگی ایفا می‌­کند. بسته­‌بندی همچنین در ارسال بسته‌­های کوچک و متوسط نیز اهمیت دارد.

بسته‌­بندی در واقع عایقی است که کالا را در مقابل ورود آسیب و خسارت در حین نقل و انتقال، بارگیری و تخلیه ایمن نگه می­‌دارد.

بسته‌­بندی کالا با توجه به نوع و جنس کالا، وزن و حجم کالا، روش انتقال و وسیله حمل و نقل باید صورت پذیرد. با توجه به اهمیتی که بسته‌­بندی در تحویل سالم کالا به گیرنده ایفا می‌­کند، ضروری است که انجام آن را به اشخاص متخصص بسپاریم.

۶. تحویل به محل بارگیری و ارسال

پس از آن که کالا تهیه و جهت ارسال آماده و بسته‌­بندی شد، باید به محل بارگیری جهت ارسال حمل شود. بارگیری کالا در نقل و انتقالات بین ­المللی طبیعتا در نقاط معینی انجام می­‌شود.

ممکن است فرودگاه بین­ المللی جایگاه انتقال کالا محسوب شود، ممکن است یکی از اسکله‌­ها و بنادر و یا در حمل و نقل زمینی محل خروج خودرو از پارکینگ.

در هر صورت کالا جهت بارگیری و ارسال باید به یکی از نقاط تلاقی که یاد شد حمل شود.

حمل کالا تا نقطه بارگیری با توجه به توافقات طرفین و نیز تعهدات شرکت حمل و نقل می‌­تواند وظیفه هر یک از خریدار، فروشنده و یا متصدی حمل باشد.

قابل ذکر آن که نقطه‌­ای که کالا به وسیله فروشنده به خریدار تحویل می‌­گردد نقطه‌­ای است که مالکیت کالا به خریدار منتقل شده و در نتیجه هرگونه ریسک، حادثه و اتفاق برای نامبرده است.

پس چنانچه خریدار حمل کالا تا نقطه ارسال در کشور مبدا را بر عهده گرفته باشد، کلیه مسئولیت­‌ها و مخاطرات برای وی خواهد بود.

۷. ترخیص از گمرک مبدا

تشریفات ترخیص از گمرک مجموعه اقداماتی را شامل می‌­شود که کالا را برای خروج از کشور مجاز می­‌سازد. ترخیص از گمرک که در واقع خروج قانونی کالا از کشور را به همراه دارد، در هر یک از کشورها با تفاوت­‌هایی جریان دارد.

برای مثال در ایران جهت ترخیص از گمرک باید به صورت آنلاین درخواست داده و اظهارنامه خروج را تنظیم و مبالغ حق گمرک و مالیات را پرداخت نمود.

با توجه به اینکه تشریفات ترخیص و خروج کالا از مرز در هر کشوری به یک وضعیت متفاوت است، همواره پیشنهاد می‌­شود که وظیفه آن را به نیروهای محلی که آشنایی با روال و تشریفات اداری دارند بسپارید. به این طریق در زمان و هزینه صرفه‌جویی کرده و ریسک کمتری را متحمل می­‌شوید.

۸. بارگیری

بارگیری کالا و مرسوله بر روی وسیله نقلیه، عبارت است از اینکه مرسولات با توجه به جنس و نوع، حجم و وزن و نیز نحوه بسته‌­بندی جهت حمل از محل اسقرار به وسیله نقلیه جابه‌­جا شده و با توجه به استاندارهای موجود جهت حمل امن و آسان آماده شود.

بارگیری با توجه به نوع مرسوله ممکن است به کمک وسایل و تجهیزات جانبی انجام شود، همچنین حفظ سلامت و امنیت بسته‌­ها در حین بارگیری امری مهم لیکن دشوار است. با توجه به این امر بهتر است که مراحل بارگیری به ماموران و متصدیان باتجربه و آگاه سپرده شود.

۹. حمل کالا

تمام آن چیزی که تا این نقطه مطرح شدن جهت رسیدن به این مرحله است، مرحله حمل. حمل به این معناست که کالا و مرسوله را به کمک وسیله نقلیه­‌ای که بارگیری بر روی آن انجام شده است از مبدا به مقصد حمل کنیم.

در حمل و نقل کالا ممکن است بیش از یک وسیله نقلیه مورد استفاده قرار گیرد. همچنین بیشتری مخاطرات و ریسک‌­های تحویل سالم و به موقع کالا بستگی به مرحله حمل دارد.

در واقع در مرحله حمل است که ممکن است انواع حوادث طبیعی و انسانی همچون سرقت، آشوب، سقوط هواپیما، تصادم خودرو و یا غرق شدگی کشتی اتفاق بیفتد و همین مرحله است که احتیاج اصلی را به خدمات بیمه دارد.

در نظر داشته باشید که اتفاقای که به خسارت یا خرابی یا مفقودی کالاها می­‌انجامد به کرات اتفاق نمی‌افتد، اما ریسکی است که وجود دارد و در صورت وقوع میزان خسارت وارده به قدری خواهد بود که به راحتی قابل جبران نیست و برای برخی از شرکت­‌ها به هیچ وجه قابل جبران نیست.

به همین دلیل بیمه مرسولات و بیمه مسئولی را در حمل و نقل­‌های بین المللی باید جدی گرفت.

چین و ایران

۱۰. تخلیه

تخلیه مرحله­‌ای است که طی آن کالاها از وسیله نقلیه به زمین منتقل می­‌شوند. در مرحله تخلیه نیز همچون مرحله بارگیری، استفاده از تجهیزات و لوازم مناسب و نیز کمک گرفتن از نیروی ماهر و متخصص در حفظ امنیت و سلامت مرسولات نقش اساسی ایفا کرده و باید مورد توجه قرار گیرد.

۱۱. ترخیص از گمرک مقصد

در این مرحله هر آنچه که در ترخیص از گمرک مبدا مطرح شد باید در نظر گرفته شود. در ترخیص از گمرک مقصد تشریفات و روال اداری باید طی شود، اسناد و مدارک ارائه و هزینه‌­ها پرداخت شود.

به همین سبب در ترخیص از گمرک مقصد نیز پیشنهاد می­‌گردد که از حق‌العمل­کاران گمرکی و خبرگان این امر کمک بگیرید.

۱۲. تحویل

تحویل به گیرنده ممکن است در محل گمرک، انبار گمرک و یا در محل مورد نظر گیرنده صورت پذیرد. در زمانی که متصدی حمل و نقل تعهدی مازاد بر حمل مرسوله تا گمرک مقصد دارد، وظیفه تردد داخلی را نیز پذیرفته است و طبیعتا باید هزینه آن را دریافت کرده باشد که در هزینه نهایی حمل و نقل موثر است.

روش­‌های حمل و نقل کالا از چین به ایران

با توجه به موقعیت جغرافیایی دو کشور چین و ایران، امکان استفاده از روش‌­های حمل و نقل مختلف وجود دارد.

در واقع می‌توان از روش حمل هوایی به کمک فرودگاه­‌های بین ­المللی دو کشور، حمل مستقیم دریایی به واسطه بنادر مرزی دو کشور و نیز راه زمینی استفاده کرد.

در نهایت امکان استفاده از روش حمل ترکیبی نیز برای مرسولات انتقالی بین چین و ایران وجود دارد که در ادامه بررسی خواهند شد.

حمل و نقل زمینی کالا از چین به ایران

بین دو کشور ایران و چین مسیر مستقیم زمینی وجود دارد. جاده معروف ابریشم که از دیرباز تجارت از شرقی‌­ترین نقطه آسیا تا خاورمیانه و ایران را ممکن ساخته بود، امروزه جاد‌ه­‌های هموارتر با امکانات مناسب­‌تر جایگزین جاده قدیمی و مهم ابریشم شده است.

به کمک مسیر مستقیم و زمینی می­‌توان کالاها و مرسولات را با وسایل حمل و نقل زمینی همچون کامیون و تریلی بین دو کشور حمل کرد.

روش­‌های حمل و نقل کالا از چین به ایران

حمل و نقل هوایی کالا از چین به ایران

حمل و نقل هوایی به معنای استفاده از وسایل حمل هوایی همچون هواپیما جهت انتقال کالا و مرسولات بین دو کشور است. حمل و نقل هوایی نسبت به دیگر روش­‌های حمل از نظر سرعت گزینه محبوبی است.

در واقع به کمک هواپیما، امروزه می‌­توان تا 30 برابر دیگر روش‌­های حمل، نسبت به انتقال مرسولات بین ­المللی اقدام کرد.

در حمل و نقل هوایی عوامل مختلفی موثر هستند. برای مثال در حمل و نقل هوایی مقررات بین­ المللی سختگیرانه‌­تری نسبت به حمل زمینی و دریایی داریم.

مقررات بین­ المللی حاکم بر حمل و نقل هوایی ممنوعیت کالا از حیث انتقال هوایی و برخی سیاست­‌گذاری­‌های مرتبط دیگر را مطرح می‌­سازد.

از جمله ممنوعیت‌­ها در حمل و نقل کالا می‌­توان به بسیاری از مواد رادیواکتیو یا سمی اشاره کرد که اجازه حمل هوایی ندارند در نتیجه هر محموله‌­ای امکان انتقال هوایی بین مبدا و مقصد را ندارد، بلکه جنس محموله باید از موارد مجاز باشد.

علاوه بر جنس و نوع مرسوله، وزن آن نیز بر شرایط حمل تاثیر می­‌گذارد، در واقع نمی­‌توان مرسولات سنگین­‌تر از میزان مشخصی را به وسیله هواپیما جابه‌­جا کرد. برای مثال حمل بار تیرآهن به وسیله هواپیما مناسب نیست.

محدودیت دیگر حمل هوایی در حمل بارهای حجیم است. هواپیما به دلیل فیزیک و شکلی که دارد، بارهایی حجیم‌­تر از استاندارد را نمی‌­تواند جابه‌­جا نماید.

مدارک ارسال کالا در حمل و نقل هوایی نیز تفاوت‌­هایی به روش‌­های دیگر دارد، بارگیری قطعا در فرودگاه انجام می­‌شود، متصدی حمل و نقل به آن صورت که درباره حمل زمینی داریم در حمل هوایی معنا ندارد و همچنین هزینه حمل و نقل در حمل هوایی بیشتر از سایر روش­‌های حمل است.

حمل و نقل مستقیم از فرودگاه‌­های بین­ المللی چین به فرودگاه­‌های بین ­المللی ایران به صورت مرتب در جریان است، فرودگاه­‌های اصلی چین در شهرهای شانگهای، شنژن، گوانگژو، پکن و هنگ کنگ واقع شده و فرودگاه‌­های ایران که امکان دریافت پروازهای ورودی از چین را دارند در شهرهای تهران، مشهد، شیراز و تبریز قرار دارند.

در نتیجه پروازهای ورودی از چین به ایران می­‌تواند بین یکی از شهرهای یاد شده واقع شود.

حمل و نقل دریایی کالا از چین به ایران

حمل و نقل دریایی در مراودات تجاری بین­ المللی بیشتری انتخاب تجار را تشکیل داده و در واقع برای حمل مرسولات سنگین و حجیم تجاری گزینه‌­ای مناسب‌­تر از دیگر روش‌­ها به حساب می­‌آید.

در حمل و نقل دریایی محدودیت‌­های حجم و وزن کالا را نداریم، همچنین ممنوعیت­‌های حمل کالا که در نحوه حمل هوایی به چشم می­‌خورد، در حمل و نقل دریایی جایی ندارد.

حمل و نقل دریایی با توجه به نوع مرسوله، حجم و وزن آن به حالت‌­های مختلفی انجام می­شود که به شرح آن‌­ها خواهیم پرداخت.

انواع حمل و نقل دریایی با توجه به نوع مرسوله

کشتی‌­هایی که در مسیرهای بین ­المللی خدمات حمل و نقل کالا و مرسولات را بر عهده دارند، به انواع مختلفی تقسیم می­‌شوند.

البته منظور به بزرگی، کوچکی و حجم گنجایش آن­‌ها نیست، بلکه بارهایی که هر کدام از کشتی­‌ها به طور اختصاصی قادر به حمل هستند منظور نظر ما است، از رهگذر انواع کشتی­‌ها انواع روش­‌های حمل با کشتی به دست می‌آید که در ادامه معرفی می­‌شوند.

روش حمل مخزنی

حمل مرسولاتی که از جنس مایعات هستند، همچون نفت، سوخت‌­های مایع، گاز مایع و دیگر موارد مشابه باید به طریقی حمل شود که محل نگهداری آن برای مایعات پیش‌­بینی شده باشد.

نوعی از کشتی­‌ها هستند که مخزن­‌ها مخصوص جهت حمل این کالاها دارند. روش بارگیری در حمل با کشتی مخزنی، با روش‌­های بارگیری سنتی متفاوت است.

در واقع در این روش بارگیری و حمل به کمک تجهیزات واسطه­‌ای انجام می­‌شود که مایعات را از لوله، تانکر یا دیگر موارد به از خشکی به کشتی منتقل می‌­سازد، طبیعتا در مقصد نیز با تخلیه مشابهی بار کشتی به خشکی منتقل می­‌شود و تخلیه در قالب جابه‌جایی بسته‌­ها برای این نوع از کالاها مفهوم ندارد.

حمل و نقل دریایی کالا از چین به ایران

روش حمل کانتینری

در روش حمل کانتینری، مرسولات و بارها در قالب کانتینر جایگیری شده و بر روی عرشه کشتی بارگیری می­‌شوند. در واقع در این روش حمل و نقل آن چیزی که بر روی عرشه کشتی مشاهده می­‌شود کانتینرهای متعدد هستند و محموله­‌ها داخل این کانتینرها جای گرفته‌­اند.

روش حمل کانتینری یکی از مرسوم­‌ترین و مناسب­‌ترین رو‌ش‌­های حمل و نقل بین­ المللی است. بسیاری از کالاها که از چین به مقصد ایران حمل می­‌شوند، احتیاج به شرایط حمل و نگهداری خاصی ندارند و در نتیجه می‌­توانند در قالب بسته‌­های کوچک، بزرگ و متوسط در کانتینرها جا گرفته و به واسطه کانتینر بر روی عرشه کشتی بارگیری گردند.

محصولاتی همچون لوازم خانگی، پوشاک و مواردی از این قبیل معمولا برای حمل به وسیله کانتینرها جابه‌­جا می­‌شوند.

بارگیری کانتینرها به کمک دستگاه‌­های بلند کننده انجام می­‌شود و انتقال کانتینرها از اسکله بر روی عرشه کشتی به هیچ وجه بدون تجهیزات و ماشین آلات ممکن نیست. گنجایش کشتی‌­ها با یکدیگر فرق داشته و تعداد کانتینری که بر روی هر کشتی می‌­توان بارگیری کرد متفاوت است.

روش حمل فله­‌ای

در روش حمل فله‌­ای، کالا و مرسولات احتیاجی به بسته‌­بندی نداشته و به صورت یکجا در محل بار کشتی قرار می­‌گیرند.

روش حمل فله­‌ای از چند نظر نسبت به دیگر روش‌­های حمل مناسب­‌تر است:

  • نخست آن که هزینه بارگیری و تخلیه کمتری به همراه دارد،
  • ثانیا تشریفات پلمپ در آن­‌ها وجود ندارد،
  • ثالثا کنترل کیفیت و استاندارد برای محموله این کشتی­‌ها موضوعیت ندارد
  • و نیز مقررات گمرکی و هزینه ترخیص کالا برای مرسولات فله‌­ای اقتصادی‌­تر است.
روش حمل به صورت RO-RO

در این روش حمل که مخصوص کالاهای چرخ­دار همچون خودرو است، از نوعی از کشتی استفاده می­‌شود که شیارها و محل نگهداری مخصوصی برای بارگیری، حفظ و تخلیه کالا دارند.

در نتیجه خودروهایی که از مبدا چین به مقصد ایران حمل می‌­شوند در این نوع وسیله نقلیه بارگیری می­‌شوند.

در این روش، نه تنها بارگیری و تخلیه مرسوله ساده‌­تر انجام می­‌شود، بلکه کالا از حرکت­‌های ناگهانی، خسارت و تخریب در حین حمل نیز محفوظ می­‌ماند.

انواع حمل و نقل دریایی با توجه به وزن و حجم مرسوله

آنچه تا اینجا بررسی کردیم، روش‌­های مختلف حمل دریایی با توجه به نوع مرسولات بود، همان همان­طور که پیش از این اشاره شد، حجم و وزن مرسوله نیز در سبک انتقال دریایی موثر است.

در واقع با توجه به حجم و وزن محموله‌­ای که قصد انتقال آن از چین به شیراز را دارید، باید یکی از انواع خدمات ذیل را درخواست نمایید.

حمل فول بار

در حمل فول بار یا مرسوله شما به میزان یک کانتینر کامل هست و یا آن که تمایل دارید یک کانتینر را به صورت کامل در اختیار داشته باشید.

در این روش شما هزینه کل کانتینر را تقبل خواهید کرد. از نظر ترخیص کالا و تحویل به گیرنده، روش فول بار روش مناسب­‌تری محسوب می­‌گردد.

حمل خرده بار

در روش خرده بار، محموله شما به میزان یک کانتینر کامل نیست و همچنین شما تمایلی برای پرداخت هزینه یک کانتینر کامل برای مرسوله خود ندارید.

در خرده بار، بخشی از کانتینر به نسبت حجم و وزن مرسوله، در اختیار شما قرار خواهد گرفت. احتمال خطا در تحویل مرسوله به گیرنده، در این روش وجود دارد.

حمل چارترینگ

در روش حمل چارترینگ، شما کل کشتی را در اختیار دارید. زمانی که مرسوله به حجمی است که در تعداد محدودی از کانتینرها نمی­‌گنجد، از روش حمل چارترینگ استفاده شده و کل کشتی در اختیار فرستنده قرار می‌­گیرد.

انواع قراردادهای حمل و نقل از دل روش چارترینگ به وجود می­‌آید که در این نگارش تاب پرداختن به آن‌­ها نیست و پیشنهاد می­‌گردد به دیگر مقالات حملینو توجه نمایید.

حمل گروپاژ

در روش حمل گروپاژ، چندین فرستنده یا گیرنده مرسولات خود را به صورت واحد به متصدی حمل و نقل تحویل داده و تنها یک بارنامه دریافت می‌­کنند. پس در این روش صاحبین کالاها چندین نفر هستند اما در قالب یک شخص واحد با شرکت حمل و نقل طرف حساب قرار می­‌گیرند.

حمل و نقل ترکیبی کالا از چین به ایران

حمل و نقل ترکیبی کالا از چین به ایران

حمل و نقل ترکیبی به این معناست که بیش از یک روش حمل در انتقال یک مرسوله مورد استفاده واقع شود.

در حمل و نقل ترکیبی که معمولا زمانی انتخاب می­‌شود که دو کشور دسترسی مستقیم به هم نداشته و امکان پرواز نیز برای ایشان نباشد، حالتی است که محموله پس از بارگیری نخستین میزانی از مسیر را با وسیله حمل و نقل اولیه طی می­‌کند.

سپس در کشور میزبان یا واسطه، تخلیه بار و بارگیری مجدد آن بر نوع دیگر از وسیله نقلیه صورت می­‌پذیرد و ادامه مسیر تا مقصد به عهده وسیله دوم است.

برای مثال ممکن است بخشی از مسیر به وسیله کشتی و بخشی از آن به وسیله زمینی حمل شود، و یا آن که به دلیل نداشتن پرواز مستقیم، بار تا فرودگاه کشور واسطه حمل شده و از آن نقطه به روش زمینی یا دریایی به مقصد منتقل گردد.

در روش حمل ترکیبی هزینه حمل بیشتر و اصولا مدت زمان حمل کالا نیز طولانی­‌تر است، خوشبختانه برای مرسولاتی که از چین به ایران منتقل می‌­شوند احتیاجی به استفاده از روش ترکیبی نیست.

هزینه حمل و نقل کالا از چین به ایران

هزینه حمل و ارسال کالا از چین به ایران، تابعی از عوامل مختلف است که در ادامه معرفی خواهند شد.

زمان

اولین رکنی که بر تعیین هزینه حمل و نقل کالا از چین به ایران تاثیر مستقیم دارد عبارت است از زمان ارسال کالا.

در واقع هزینه‌­های حمل و نقل تابعی از هزینه­‌های پایه همچون سوخت وسیله نقلیه، مالیات و عوارض، حقوق و دستمزد و دیگر هزینه‌­های جاری است.

به همین سبب نیز زمانی که شما درخواست حمل خود را نهایی می­‌سازید، در تعیین هزینه نهایی حمل و نقل کالا نقش اساسی ایفا می­‌کند.

شهر مبدا و مقصد

با وجود آن که کشور چین مبدا و کشور ایران مقصد در نظر گرفته شده است، لیکن بنادر و فرودگاه­‌های بین­ المللی متعددی در هر کدام از آن­‌ها وجود دارد.

نقطه حقیقی مبدا و نقطه حقیقی مقصد، عواملی هستند که مسافت واقعی را تعیین کرده و در نتیجه هزینه نهایی حمل و نقل را مشخص می­‌کنند.

بنادر و فرودگاه‌های ایران و چین

برخی از بنادر و فرودگاه‌­های بین ­المللی هر یک از دو کشور ایران و چین به شرح ذیل استپ.

  1. بنادر مرزی ایران عبارتند از: بندرعباس (IRBND)‌، بندر بوشهر (IRBOZ)‌، بندر امام خمینی (IRBKM)‌، چابهار (IRZBR)‌‌، خور الزبیر (IQKHA) و بندر خرمشهر (IRBUZ).
  2. بنادر مرزی چین عبارتند از: نینگبو، گوانگژو، چونگ کینگ، ژونگشان، چیوان، دالیان، فوژو، هوانگپو و ووهان.
  3. فرودگاه­‌های بین ­المللی ایران عبارتند از: تهران، تبریز، مشهد و شیراز.
  4. فرودگاه‌­های بین ­المللی چین عبارتند از:  شانگهای، شنژن، گوانگژو، پکن و هنگ کنگ.

نحوه ارسال

نحوه ارسال مرسولات شامل زمینی، هوایی، دریایی یا ترکیبی بر هزینه نهایی ارسال تاثیر می­‌گذارد. باید توجه داشت که نوع ارسال نه تنها وسیله نقلیه بلکه مسافت، نوع مسیر و زمان حمل را تعیین می­‌کند.

از آن جا که هزینه‌­های اولیه هر کدام از آن­‌ها متفاوت است طبیعی است که بر قیمت نهایی ارسال تاثیر بگذارند.

نوع وسیله نقلیه

نوع وسیله نقلیه که فرع بر روش ارسال است، عبارت است از وسیله نقلیه‌­ای که در حمل و نقل کالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال استفاده از کشتی مخزن‌دار هزینه‌­ای متفاوت بر طرفین بار خواهد کرد نسبت به کشتی معمولی و کانتینری.

نوع کالا

نوع کالا شامل جنس و ویژگی­‌ها که بر نحوه بسته­‌بندی، بارگیری، نگهداری، حمل و تخلیه تاثیر گذاشته و نیز در انتخاب روش ارسال و نوع وسیله نقلیه نقش اصلی را ایفا می­‌کند، در تعیین هزینه نهایی حمل و نقل نیز موثر است.

وزن و حجم کالا

از دیگر عوامل اساسی در تعیین و برآورد هزینه نهایی حمل و نقل عبارت است از وزن و حجم کالا. وزن و حجم نه تنها میزان فضایی که مرسوله به خود اختصاص می‌­دهد را تعیین می‌­کند بلکه بر نحوه قرارداد طرفین، شرایط حمل و در نهایت هزینه حمل نیز تاثیر می‌­گذارد.

تعهدات جانبی

تعهدات جانبی که متصدی حمل و نقل بر عهده می­‌گیرد بر هزینه نهایی حمل و نقل تاثیر مستقیم دارد.

برای مثال زمانی که بیمه مرسوله در حین حمل و نقل بر عهده متصدی نهاده شده، یا زمانی که دریافت مرسوله از محل فرستنده و تحویل آن در محل گیرنده را متصدی حمل عهده­‌دار شده است؛ همچنین زمانی که خدمات ترخیص و بارگیری بر عهده متصدی حمل نهاده شده، تماما با تعهدات و خدمات جانبی سر و کار داریم که در تعیین هزینه نهایی حمل موثر است.

امکان ارسال مستقیم کالا از چین به ایران

پرسش‌­های متداول

امکان ارسال مستقیم کالا از چین به ایران وجود دارد؟

بله در حال حاضر نه تنها پروازهای باری مستقیم بین فرودگاه‌­های بین ­المللی چین و ایران مهیا است، بلکه تجارت دریایی و حمل و نقل آبی بین دو کشور به صورت مسقیم در جریان است.

برای حمل دریایی کالا از چین به ایران چه مدارکی باید تهیه کنم؟

مدارک ارسال و حمل کالا از چین و ایران تابعی از کالای ارسالی، وضعیت مالکیت، مسئول حمل و نقل و شرایط قانونی زمان حمل کالا است. با این حال به طور کلی مدارک احراز مالکیت یا سمت در انتقال مرسوله اعم از ارائه و تحویل همچون بارنامه، مدارک ترخیص گمرک، مدارک تامین مالی و مدارک کنترل کیفیت از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

هزینه حمل مرسوله از چین به ایران چقدر خواهد بود؟

هزینه حمل مرسولات از چین به ایران تابعی از عوامل مختلف است. در حمل کالا روش حمل، نوع وسیله نقلیه، جنس و نوع مرسوله شامل حجم و وزن، شرایط نگهداری، حمل، بارگیری و تخلیه و نیز شرایط بسته‌­بندی تماما موثر هستند.

امتیاز شما به این محتوا؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
دکمه بازگشت به بالا