ترخیص کالا از گمرک: آموزش صفر تا صد
در این نوشته قصد دارم صفر تا صد ترخیص کالا از گمرک، مراحل ترخیص کالا از گمرک و ورود و خروج کالاها از مرزهای ایران را به شما توضیح دهم.
از آنجا که اقدامات مقدماتی در ترخیص کالا، اعم از تهیه اسناد و مدارک لازم، معرفی کالا به مراجع مربوطه و پرداخت هزینههای مرتبط، همگی در نرخ نهایی کالا تاثیر گذاشته و نیز مدت زمان دریافت و تحویل کالا را تحت تاثیر خود قرار میدهند، آگاهی از قواعد و قوانین ترخیص کالا برای شرکتهای تجاری که تجارت بین الملل انجام میدهند و نیز برای صاحبین مشاغل که قصد ورود به تجارت بین الملل را دارند، حائز اهمیت است.
با من همراه باشید تا شما را با همه چیز در مورد ترخیص کالا آشنا کنم.
ترخیص کالا چیست؟
ترخیص کالا به معنای آزادسازی کالای خریداری شده از گمرک و در نتیجه وارد کردن به داخل کشور است. همچنین اجازه خروج کالا از کشور را نیز در قالب ترخیص کالا شناسایی میکنیم.
به عبارت سادهتر انجام مراحل اداری و تشریفاتی که اجازه ورود و خروج کالا را به داخل کشور و نیز از داخل کشور همراه میآورد، مراحل ترخیص کالا میگویند.
ترخیص کالا، در زمان ورود به کشور، با پرداخت هزینههای گمرکی واردات همراه است. همچنین باید مدارک خواسته شده و مجوزهای مقرر به مراجع صالح ارائه شود. در زمان خروج کالا از کشور نیز، پرداخت هزینههای مقرر که برای صادرات تعبیه شده است ضروری است.
اصل و بنیان مراحل ترخیص کالا، در هر دو قسم ورود و خروج یعنی صادرات و واردات یکسان و پابرجا است، لیکن برخی از تشریفات و مراتب اداری و نیز اخذ برخی از مجوزها و پرداخت مبالغ از زمانی به زمان دیگر متفاوت و تابعی از شرایط کلان کشور همچون مراودات سیاسی، تجاری و اقتصادی است، به همین سبب نیز باید به وسیله متخصصان و کارشناسان صورت پذیرد.
با این حال در این نوشته سعی میکنیم تشریفات و ترتیبات ترخیص کالا را تا حد امکان تشریح و آشنایی مناسبی برای شما فراهم آوریم، پس تا پایان نوشته با ما همراه شوید.
نحوه ترخیص کالا
تا اینجا دانستیم که ترخیص کالا به معنای دریافت مجوز از مراجع صالح جهت وارد کردن کالا به کشور و یا صادر کردن کالا از کشور گفته میشود تا کالای یاد شده به صورت قانونی و مشروع از مرزهای کشور عبور نماید. اما تشریفات ترخیص کالا چگونه است؟
منظور از تشریفات طی کردن مراتب اداری، تهیه اسناد و مدارک لازم، تعیین مبالغ قابل پرداخت و مرجع ذیصلاح جهت پرداخت و نیز شناسایی اشخاصی که مسئولیت امور اداری را به عهده دارند است. به همین سبب در این بخش به ترتیب به هر یک از موارد یاد شده پرداخته خواهد شد.
در اینجا باید خاطر نشان ساخت که در ترخیص هر کالایی فرآیند و مراحلی باید طی شوند و در واقع تقسیمبندی فوق به جهت پوشش کامل این مراحل ارائه شده است. مراحل ترخیص کالا به طور مشروح عبارتند از:
- اخذ دریافت قبض انبار گمرک که با رسیدن کالا به اماکن گمرک دریافت میشود.
- تهیه اسناد و مدارک لازم و ثبت اظهارنامه وقوع کالا در گمرک از سامانه EPL و اخذ کوتاژ اظهارنامه اظهاری.
- ارزیابی کالا جهت دریافت مجوزهای ضروری همچون مجوزهای امنیتی، بهداشتی و استاندارد.
- ارزیابی و بررسی کالا از جهت تعیین ارزش اظهارنامه و تعرفه قابل پرداخت به مراجع صالح.
- پرداخت مبالغ مقرر به صندوق مربوطه و نیز پرداخت حقوق و عوارض گمرکی.
- تحویل کالا از انبار گمرک و در نهایت خروج کالا از گمرک.اسناد و مدارک لازم.
تشریفات اداری
تشریفات اداری در دو بخش قابل بررسی است، نخست دریافت رسید ورود کالا به گمرک و دوم تهیه اسناد و مدارک لازم است.
در واقع پیش از آن که هرگونه تشریفاتی در ترخیص کالا از گمرک معنا یابد، ضروری است که کالا به گمرک وارد شده و در انبار گمرک ذخیره شده باشد.
انبار گمرک مطابق با قوانین و مقررات موجود موظف است تا قبض انبار گمرک را به صاحب کالا و یا نماینده قانونی صاحب کالا ارائه نماید. در برگ قبض انبار گمرک اطلاعاتی همچون تاریخ ورود کالا، مشخصات کالا از وزن یا تعداد بستهها و نحوه بستهبندی آنها قید میگردد.
در واقع قبض انبار گمرک، مدرکی است که مطابق با آن انبار گمرک اقرار مینماید کالای خاص را با ویژگیهای خاص آن دریافت کرده و در انبار خود نگهداری مینماید.
برگ قبض انبار گمرک برای ترخیص کالا از گمرک یک مدرک حیاتی محسوب شده و نشانگر اختیار دارنده برگه در ترخیص کالا میباشد.
پس از آن که کالا به گمرک وارد شد و در انبار گمرک ذخیره گردید، تهیه مجموعهای از اسناد و مدارک برای ارائه به گمرک و خارج کردن کالا ضروری است. برخی از این اسناد پیش از ابراز به گمرک باید به تایید مرجع ثالث همچون بانک برسد که در جای خود به آن اشاره خواهیم کرد.
اسنادی که برای ترخیص کالا ضروری هستند، برای کالای وارداتی و کالای صادراتی تقریبا یکسان هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
مدارک لازم جهت ارائه به گمرک در کالاهای وارداتی و صادراتی
مدارک احراز خرید و مالکیت کالا شامل:
- پیش فاکتور یا پروفورما اینویس (PROFORMA INVOICE): اطلاعات طرفین یعنی خریدار و فروشنده شامل اطلاعات هویتی و تایید خرید کالا در پیش فاکتور قید میگردد.
در واقع پیش فاکتور سندی بر خرید کالا توسط خریدار ایرانی و یا فروش آن توسط صادرکننده ایرانی است. همچنین مطابق با اطلاعات این پیش فاکتور میتوان تایید کرد که کالا از یک مبدا خارجی خریداری شده و یا آن که به یک مقصد خارجی ارسال میگردد.
- بارنامه (BILL OF LOADING): بارنامه در واقع شناسنامه کالا از نظر حجم، ابعاد و مشخصات است. توضیحات اصلی کالا همچون قابل اشتعال بودن، سمی بودن کالا یا موارد دیگری همچون مواد خوراکی، مواد فاسد شدنی و غیره در بارنامه قید میگردد.
علاوه بر این موضوع، اطلاعات بارنامه حجم و ابعاد کالا را مشخص میسازد. وزن کالا، نحوه بستهبندی، تعداد بستهها و دیگر ویژگیهای ظاهری که در نگاه اول به دست میآیند و حائز اهمیت هستند، تماما در بارنامه قید میشود.
- فاکتور یا سیاهه خرید (INVOICE): یکی دیگر از مدارکی که در ترخیص کالا از گمرک باید به همراه داشته باشیم و نشانهای از مالکیت شخص درخواست دهنده است، سیاهه خرید نام دارد.
این فرم نیز که مشابه آن را میتوان از گمرک مطالبه و یا در سامانههای مربوطه دریافت کرد، در زمانهای مختلف ممکن است تغییراتی در محتوا داشته باشند و به همین دلیل در زمان ثبت درخواست خود باید آخرین نسخه را پیگیری نماییم.
- ترخیصیه (DELIVERY ORDER): اجازه تحویل کالا را اصطلاحا ترخیصیه میگویند. ترخیصیه دیگر سندی است که برای دریافت کالا از گمرک باید به همراه داشت.
- قبض انبار (WAREHOUSERECIEPT): قبض انبار همان گواهی انبار مبنی بر ورود کالا به انبار گمرک و ذخیرهسازی آن است که در بخش قبل مورد اشاره قرار گرفت.
مدارک شناسایی و مشخصات کالا شامل:
- لیست عدلبندی یا پکینگ لیست (PACKING LIST): پکینگ لیست همانگونه که از عنوان آن به دست میآید عبارت است از اطلاعات بستهبندی کالاها، مشخصات بستهبندی، تعداد بستهها، نحوه بستهبندی و نیز نحوه مهر و موم شدن کالای بستهبندی شده.
این لیست نیز نشانگر اموال و کالایی است که شخص درخواست ترخیص آن را دارد.
در اینجا باید ذکر کنیم که در برخی از اقسام صادرات و واردات، شرکت کنترل کیفی که مسئول بازرسی کالاها در مبدا را بر عهده دارد، برای آن که خیار خریدار از امنیت و حفظ کالای خریداری شده در همان وضعیت ابتدایی آسوده باشد، پس از بررسی و کنترل، مهر و موم خاص خود را بر کالا و یا بستهبندی کالا قرار میدهد.
در این صورت تا زمانی که مهر و موم بدون ایراد بر کالا باقی باشد، خریدار میتواند از یکسان بودن کالای بازرسی شده و کالای دریافتی خود اطمینان خاطر داشته باشد.
- گواهی مبدأ (CERTIFICATE OF ORIGIN): مستندی که کشور تولید کننده کالا را تعیین کرده و به عنوان یک سند بین المللی توسط اتاق بازرگانی بین الملل صادر و به کالا تعلق میگیرد.
- بیمه نامه (INSURANCE POLICY): بیمهنامه مشخصا به اطلاعات بیمه کالا یا مرسوله گفته میشود. در مواقعی که بیمه بودن کالا ضروری نیست، ارائه بیمه نامه نیز ضروری نخواهد بود.
- گواهی بازرسی: گواهی بازرسی شامل اطلاعات بازرسی ظاهری کالا از حیث سلامت، نحوه بستهبندی، تعداد بستهها و نیز تایید خروج کالا از بندر مطابق با شرایط بیان شده در اسناد نخستین است.
- کاتالوگ (در صورت نیاز): کاتالوگ شامل مشخصات و ویژگی کالاهای وارداتی بوده و ارائه آن الزام آور نیست.
- مجوز ثبت سفارش (ORDER OF REGISTRATION): سازمان توسعه صادرات ایران، وظیفه و مسئولیت ثبت درخواستهای صادرات را به عهده دارد.
سازمان مذکور، پس از بررسی اسناد دریافتی و در صورت تحقق شرایط قانونی، اقدام به صدور مجوز ثبت سفارش مینماید. مجوز یاد شده شامل شماره خاص هشت رقمی، تاریخ مجوز و نیز اطلاعات متقاضی و پیش فاکتور مربوطه است.
- پروانه بهرهبرداری (حسب مورد برای شرکتهای تولیدی): شرکتهای تولیدی که برای ادامه انجام فعالیتهای تولیدی خود نیاز به وارد کردن مواد اولیه داشته باشند، علاوه بر مجوز واردات کالا باید پروانه بهرهبرداری مربوط به کار خود که واردات را ناگزیر ساخته نیز تهیه کرده و در اختیار داشته باشند.
مدارک تکمیلی جهت ترخیص کالا شامل:
- اعلامیه تأمین ارز یا نامه برات وصولی (در صورت نیاز): در ورود کالاهای خارجی، چنانچه پرداخت ثمن از طریق ارز خارجی باشد و یا آن که از دیگر اسناد تجاری پرداخت استفاده شود، به عنوان یکی از مدارک ترخیص کالا، تامین ثمن باید ابراز شود.
- مجوزهای قانونی مورد نیاز پیش از اظهار (LOGICAL PERMISSION): برخی از کالاها به ویژه کالاهای بهداشتی، کالاهایی که امکان اشتعال دارند، کالاهای سمی، کالاهای رادیواکتیو و مواردی از این قبیل، برای وارد کردن به کشور، حمل و نقل در کشور و نیز نگهداری باید شرایط خاصی داشته باشند.
در واقع وارد کننده باید صلاحیت خود را در دارا شدن این کالاها و دلیل واردات خود را به مراجع قانونی احراز نموده باشد. در این قبیل از کالاها، ارائه مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا ضروری است.
- تصویر کارت بازرگانی آورنده کالا (برای احراز در سامانه کدینگ تنها برای مرتبه اول): چنانچه واردکننده برای اولین بار اقدام به واردات نموده باشد، باید کارت بازرگانی خود را ارائه نماید.
- وکالتنامه رسمی به حق العمل کار گمرک یا نماینده: چنانچه مراتب ترخیص به وسیله حق العمل کار صورت پذیرد، وکالتنامه رسمی معتبر که طی آن مالک کالا اجازه ترخیص محموله را به نامبرده اعطا کرده است، به همراه دیگر مدارک یاد شده جهت ترخیص ارائه گردد.
مراحل ترخیص کالا
در این بخش به مراحل ترخیص کالا از گمرک را خواهید آموخت.
۱. اظهار نامه و شماره کوتاژ
زمانی که مدارک را مطابق با بخش قبلی به صورت کامل تهیه کردیم، باید نسبت به دریافت اظهارنامه ترخیص کالا اقدام نماییم.
اظهارنامه مذکور که در واقع نوعی خوداظهاری تلقی میشود، شامل اطلاعات کالای موجود در گمرک، مشخصات صاحب کالا و دیگر موارد خواسته شده است.
پس از آن که اظهارنامه ثبت نهایی شد و شماره کوتاژ به آن اختصاص داده شد، نوبت به پرداخت عوارض گمرک و در نهایت ترخیص کالا میرسد.
۲. کنترل کالا توسط ارزیاب گمرک
اما در اینجا باید توجه داشته باشیم، که لزوما در اولین تلاش خود موفق به ثبت صحیح اظهارنامه نمیشویم، بلکه بنا به علل مختلف ممکن است دستور کنترل کالا صادر شود.
در صورتی که کالا دستور ارزیابی و کنترل دریافت نماید، بستههای موجود در گمرک به صورت نمونه و موردی توسط ارزیاب گمرک بررسی و مطابقت آن با اسناد ابرازی و اظهارنامه ثبت شده بررسی میشود.
۳. پرداخت عوارض
در صورت تایید ارزیاب، اظهارنامه تایید شده و به مرحله پرداخت عوارض منتقل میگردیم و در غیر این صورت باید دستورات صادره توسط ارزیاب را اجرا نموده و مراحل مقرر را طی کرد.
زمانی که اظهارنامه تایید شود، اگر ارائه و یا اخذ مجوزهایی با توجه به نوع کالا، ضروری باشد، باید نسبت به تکمیل آنها اقدام نماییم و در غیر این صورت به مرحله پرداخت عوارض و حقوق گمرکی منتقل خواهیم شد.
۴. دریافت مجوز بارگیری
پس از پرداخت موفق عوارض و حقوق گمرکی، مجوز بارگیری صادر میشود. مجوز یاد شده به این معناست که کالای موجود در انبار گمرک، اجازه ترخیص داشته و میتواند جهت بارگیری از انبار خارج شود.
در اینجا مجددا باید تاکید کرد که در حین خروج کالا از گمرک، علاوه بر مجوز بارگیری، اسنادی همچون بارنامه، وکالتنامه یا مدرک شناسایی کاربر نیز باید ارائه گردد.
۵. خروج کالا از انبار
پس از خروج کالا از انبار، ارتباط ما با گمرک پایان یافته و کالا ترخیص شده است.
با وجود آن که تلاش شد مراحل ترخیص کالا به تفصیل بیان شود، لیکن برخی از موضوعات همچون نحوه ارتباط گرفتن با مراجع ذیصلاح هنوز بررسی نشده باقی ماندهاند که در بخشهای آتی به آنها خواهیم پرداخت.
ارتباطگیری با مراجع ذیصلاح
اداره گمرک ذیسمت و ذیصلاح در ترخیص کالاهایی است که در انبار گمرک واقع شدهاند. برای ارتباط گرفتن با سازمان یاد شده راههای مختلفی وجود دارد.
برخلاف دورههای گذشته که حتما باید به صورت حضوری ترتیب ترخیص انجام میشد، امروزه میتوان به کمک وبسایت معرفی شده توسط اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران، نسبت به ترخیص کالا اقدام کرد.
سامانه یاد شده که در آدرس https://epl.irica.ir/login?1 قابل دسترس است، پس از دریافت شناسه کاربری و رمز عبور خدمات خود را در اختیار کاربران قرار میدهد.
با استفاده از سامانه یاد شده میتوان اظهارنامه مربوط به ترخیص کالا را دریافت کرد و پس از تکمیل فرمهای مربوطه نسبت به ثبت آنها اقدام نمود.
سامانه مذکور علاوه بر تکمیل اظهارنامه الکترونیکی، که سرعت انجام عملیات ترخیص را به میزان قابل توجهی ارتقا داده است، در واقع درواره ارتباطی کاربران و درخواست کنندگان ترخیص کالا، اعم از مالکان کالا و حق العمل کاران، و اداره گمرک ایران است.
قابل توجه آن که سامانه یاد شده علاوه بر خدمات ارائه اظهارنامه، خدمات متعدد دیگری را نیز ارائه میدهد، برای مثال برای خروج موقت خودرو از کشور، میتوان از خدمات سایت یاد شده استفاده کرد، همچنین تعیین میزان و مبالغ قابل پرداخت در ترخیص کالا به کمک سایت میسر است، و نیز در بخشی دیگر از سایت، امکان ثبت اعتراضات و شکایات به کاربران اعطا شده است.
علاوه بر اداره گمرک که اصلیترین ارگان ذی سمت در ترخیص کالا است، خدماتی که بانکها در تایید گشایش اعتبار، وجود اعتبار، صدور اسناد پرداخت و مواردی از این قسم ارائه میدهند نیز، همانگونه که پیش از این شرح دادیم، نقش موثری ایفا مینمایند.
شرکتهای کنترل کیفیت، که کیفیت کالای خریداری شده را در مبدا و به نیابت از خریدار انجام داده و با ارائه گواهینامه تایید کیفیت کالا و نیز بررسی ویژگیهای کالا از حیث بستهبندی و تایید وزن آنها ارائه میدهند، به عنوان دیگر بازیگران خرید بین الملل محسوب میشوند که گزارشات و اسناد ارائه شده توسط ایشان در مرحله ترخیص مورد استفاده قرار میگیرد.
حق العمل کاران ترخیص کالا از گمرک، که مجوز قانونی برای ارائه خدمات مربوطه را دریافت کردهاند، دیگر گروه از بازیگران تجارت بین الملل است.
حق العمل کاران در واقع به نیابت از مالک کالا، اقدامات لازم را در ترخیص کالا صورت میدهند، مدرک شناسایی که باید حق العمل کار به همراه داشته و به عنوان یکی از اسناد ضروری به اداره گمرک ارائه نماید، شامل وکالتنامه رسمی و معتبر اعطای سمت به نامبرده، مجوز معتبر و نیز مدرک شناسایی خواهد بود.
شرکتهای بیمه دیگر شرکت درگیر در تجارت بین الملل هستند. شرکتهای بیمه که خدمات خود را در حین انتقال، در حین بارگیری، در زمان نگهداری در انبار و در هر بخش دیگری از خرید تا تحویل نهایی محصول ارائه میدهند، میتوانند یکی از اسناد لازمه جهت ترخیص کالا را تهیه نمایند.
شخص یا اشخاص مسئول ترخیص کالا
تا اینجا با مفهوم ترخیص کالا آشنا شدیم و دانستیم که مراحل خروج کالا از گمرک را ترخیص میگویند. همچنین به ارگانها و اشخاصی که در ترخیص کالا نقش دارند پرداختیم و نیز مدارکی که جهت ترخیص کالا باید به اداره گمرک ارائه شود را شناختیم.
حال در این بخش قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که چه شخص یا اشخاصی مسئولیت ترخیص کالا را به عهده دارند؟
ترخیص کالا از گمرک یک امر و فعالیت تخصصی است، در واقع هر شخصی به تنهایی و بدون داشتن دانش و تجربه کافی نمیتواند در این مسیر گام بردارد.
ترخیص کالا در گمرک هر کشور، با قوانین آن کشور مرتبط بوده و تابعی از قوانین ملی و داخلی آن کشور است. به همین سبب نیز اخذ مجوزهای لازم و ترخیص کالا از گمرک در تعیین قیمت کالاهای خارجی نقش موثری ایفا میکنند.
در این نوشته بیان شد که برای ترخیص کالا باید چه مراحلی طی شود، دانستیم که پس از ورود کالا به انبار گمرک، ضمن تهیه اسناد و مدارک مالکیت کالا و نیز مشخصات آن، باید نسبت به ثبت اظهارنامه در سامانه مربوطه اقدام نمود، مراحل ارزیابی کالا را طی کرده، مجوزهای لازم همچون مجوزهای حفظ و نگهداشت، حمل و انتقال و انبارداری را فراهم کرده، نسبت به پرداخت هزینه، عوارض و مالیات گمرکی اقدام کرد.
در گام بعدی باید مجوز خروج از انبار را دریافت کرده و نسبت به بارگیری کالا از گمرک اقدام نمود.
مراتب یاد شده که مطابق با قوانین ایران برای ترخیص کالا از گمرک ایران باید طی شود، در گمرک دیگر کشورها تابع شرایط متفاوتی خواهد بود. به همین سبب در تجارت بین الملل کالا و محصولات که ورود و خروج از مرزهای کشورها صورت میپذیرد، تعهد و وظیفه ترخیص کالا یکی از نکاتی است که در قرارداد فیمابین بیان شده و در قیمت کالا نقش موثری ایفا میکنند.
این امر به ویژه در زمانی که کالا برای رسیدن به کشور مقصد باید از مرز چند کشور به عنوان کشورهای میزبان عبور کند پررنگتر میشود.
با توجه به مبدا و مقصد، سابقه همکاری طرفین، وضعیت هر یک از خریدار و فروشنده در کشورهای مبدا و مقصد باید تکلیف ترخیص کالا را مشخص ساخت.
در زمانی که شعبهای از شرکت خریدار در کشور شرکت فروشنده وجود دارد، احتمال اینکه خریدار بتواند از عهده ترخیص کالا در هر دو نقطه برآید بیش از زمانی است که مراتب تجاری و اقتصادی فیمابین کشورها دسترسی خریدار را در مرزهای کشور مبدا محدود ساخته است.
در نهایت باید توجه داشت که هدف نهایی از امضای یک قرارداد اجرا شدن آن است. ایجاد اختلاف و تاخیر در اجرای قرارداد، به ویژه در قراردادهای خرید و فروش کالای نهایی، به هیچ وجه به نفع طرفین قرارداد نیست و به همین سبب در هنگام مذاکرات قراردادی و امضای آن باید ریسک ترخیص کالا از هر یک از کشورهای مبدا و مقصد را به عهده طرفی قرار داد که احتمال موفقیت نامبرده در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه مهیا است.
در هر یک از شرکتهای خریدار و فروشنده نیز، تشریفات ترخیص کالا باید به اشخاص آگاه و متبحر اعم از کارمندان شرکت و یا حق العمل کار خارجی سپرده شود به نحوی که در نهایت هدف شرکت در اقدام موثر و سریع تامین شده باشد.
ارائه دهندگان خدمات ترخیص کالا
خدمات ترخیص کالا سالها است که به عنوان یکی از خدمات تخصصی در عرصه تجارت بین الملل ارائه میگردد.
این قسم از خدمات که در واقع خریدار یا فروشنده یا از تشریفات و دردسرهای ترخیص کالا دور میکنند در قالب شرکتهای تخصصی و یا اشخاص حقیقی به عنوان حق العمل کار در کشور وجود دارد که به اختصار به بیان آنها خواهیم پرداخت.
شخصیتهای حقوقی ارائه دهنده خدمات ترخیص کالا
امروزه در سطح کشور میتوان خدمات ترخیص کالا را از شرکتهای تخصصی این امر جویا شد. مزیت استفاده از خدمات این شرکتها تکرار روال برای ایشان و در نتیجه آگاهی و به روز بودن آنهاست.
شرکتهای یاد شده همچنین خدمات بارگیری و حمل از گمرک را نیز به کاربران خود ارائه داده و کالای ترخیص شده را در نقطه جغرافیایی مورد نظر شما تحویل مینمایند.
استفاده از خدمات شرکتهای یاد شده به ویژه برای اشخاصی که به صورت موردی با ترخیص کالا مرتبط هستند و ایجاد یک واحد تخصصی ترخیص به نفع ایشان نمیباشد، گزینه مناسبی تلقی میگردد.
شرکتهای ارائه دهنده خدمات، اسناد و مدارک اعمال خود از جمله مجوزهای کسب شده و مبالغ پرداخت شده را به کاربران ارائه داده و از این حیث نگرانی برای کاربران وجود نخواهد داشت.
شخصیتهای حقیقی ارائه دهنده خدمات ترخیص کالا
علاوه بر شرکتهایی که خدمات خود را در حوزه ترخیص کالا اختصاص دادهاند، اشخاص حقیقی که مجوز حق العمل کاری دارند، خدمات موردی یا بلند مدت خود را جهت ترخیص کالا از گمرکهای ایران ارائه مینمایند.
همکاری با اشخاص حقیقی در زمانی که موضوع حمل و نقل و بارگیری برای ما اهمیت نداشته باشد و نیز در هنگامی که تعداد محمولههای موجود در گمرک نسبتا زیاد باشد اولویت خواهد داشت.
اشخاص حقیقی یاد شده، از آنجا که فعالیت تخصصی خود را در ترخیص کالا نهادهاند، نه تنها با روال اداری و قوانین آشنایی دارند، بلکه با موضوعات محلی نیز مرتبط بوده و میتوانند خدمات شخصیتسازی شدهتری به ما ارائه دهند. همچنین هزینه دریافت خدمات از اشخاص حقیقی نسبت به اشخاص حقوقی، کمتر خواهد بود.
اختلافات و دعاوی مربوط به ترخیص کالا
ترخیص کالا از گمرک بر موضوعات متعددی همچون قیمت نهایی کالا، زمان دسترسی به کالا و سود آتی واردکننده یا صادرکننده کالا تاثیر میگذارد. در زمانی که از خدمات ترخیص موردی استفاده مینماییم، طبیعی است که با مواردی نقض تعهد یا تاخیر در اجرای تعهدات مواجه شویم. در چنین وضعیتهایی چه ابزار و امکان قانونی برای ما مهیا است؟
در اینجا باید اشاره کنیم که چنانچه از عدم اجرای تعهدات و یا تاخیر در اجرای تعهدات یک شخص حقیقی یا حقوقی دچار خسارت شده باشیم، با توجه به قرارداد فیمابین و روابط مالی موجود میتواند دعاوی حقوقی نقض تعهد، دریافت خسارت قراردادی، دریافت خسارت ناشی از مسئولیت مدنی را طرح نمود.
همچنین چنانچه خسارتی به اموال وارد شده باشد، با توجه به رابطه طرفین و نقش هر کدام در بروز خسارت، امکان طرح دعاوی وجود دارد.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، وظیفه اداره گمرک و ماموران و ارزیابان اداره یاد شده در انجام مراحل ترخیص و طی کردن مراتب قانونی است. به همین سبب میتوان گفت که ارگان یاد شده و کارمندان آن، در اجرای قوانین و آزادسازی محموله موجود در گمرک مسئولیت دارند و در نتیجه ممکن است طرف دعوا واقع شوند.
موارد بروز اختلاف متعدد و احتمال بروز آن در هر زمانی وجود دارد، هر چند که شدیدا توصیه میشود از روشهای مسالمت آمیز همچون مذاکره برای خاتمه اختلاف استفاده شود، اما در صورتی که خسارتی به شما وارد آمده بود، میتوانید نسبت به طرح دعاوی اقدام نمایید، تنها باید به خاطر داشت که طرح دعاوی امری تخصصی است و نباید ناآگاهانه اقدام کرد.
نتایج ترخیص کالا
به عنوان آخرین مطلب از این نوشته، به اثراتی که ترخیص به موقع کالا میتوان به همراه داشته باشد اشاره میکنیم. حالتی را در نظر بگیرید که یک کارخانه تولیدی، برای ادامه فعالیت تولیدی خود احتیاج به وارد کردن مواد اولیه داشته باشد.
در این حالت اگر مواد اولیه در گمرک به مدت زمان طولانی باقی بماند، کارخانه یاد شده نه تنها در تولید محصولات خود دچار وقفه و مشکل خواهد شد، بلکه ممکن است به دلیل نداشتن محصول جهت فروش و کسب درآمد با مشکلات مالی شدیدی مواجه گردد.
در ترخیص کالا هنگامی که تعهد فروشنده بر تحویل کالا در زمان خاص در مکان خاص بوده است، عدم ترخیص کالا از گمرک و طولانی شدن روند اجرای تعهدات میتواند نامبرده را با خطر نقض قرارداد و مسئولیتهای حقوقی و مالی مواجه سازد.
اهمیت ترخیص کالا و به ویژه عنصر زمان و هزینه در آن به میزانی است که نه تنها در قیمت نهایی کالا موثر است، بلکه میتواند بر سرنوشت شرکتهای تجاری به ویژه شرکتهای نوپا نقش اساسی ایفا کند، به همین دلیل اشخاصی که خدمات ترخیص کالا را ارائه میدهند و نیز ارزیابان و کارشناسان گمرکی باید به اهمیت خدمات خود توجه داشته و نسبت به اجرای کامل و به موقع آنها نهایت تلاش را به کار برند.
همچنین مجددا تاکید میگردد که خدمات ترخیص کالا امری تخصصی بوده و با وجود آن که در مطالب مختلفی از حملینو میتوانید مراتب و مراحل آن را مطالعه نمایید، لیکن توصیه میشود اجرای آن را به افراد متخصص واگذار نمایید.